Sumeu-vos a la crida Centres Educatius 360!

01 Març 2019

centres_educatius_360_s2

La crida convoca a escoles i instituts a incorporar la mirada 360 en la seva vida quotidiana i a cercar conjuntament respostes sobre com connectar temps, aprenentatges i espais educatius. Presenteu la vostra proposta!

La crida, doncs, convida a tots els centres de primària i de secundària de Catalunya que desitgin iniciar o seguir avançant en la construcció d’un projecte d’educació 360 propi i adaptat a la realitat del seu entorn.

Per a participar-hi, els centres tindran dos mesos per presentar les seves candidatures a través d’un formulari. D’entre totes les propostes que es presentin, es seleccionarà les 30 amb més potencial a l’hora de generar més i millors oportunitats d’aprenentatge pel seu alumnat connectant temps i espais educatius. El termini per a presentar candidatures finalitza el proper 31 de març.

Què busquem?

Pràctiques d’educació 360 de centres educatius que responguin a un dels 3 eixos principals de la crida:

Connectar espais i temps lectius i no lectius:

– Integrar els temps i espais no lectius en el projecte educatiu de centre (PEC): espais d’acollida matinal, temps de migdia i tarda, reforç escolar, extraescolars i experiències d’estiu educador.

– Millorar o ampliar els temps educatius: reordenar el temps inclòs en la jornada escolar per optimitzar l’activitat lectiva, millorar-ne la qualitat pedagògica i potenciant l’aprenentatge de l’alumnat.

– Apostar per mesures i accions d’equitat que possibiliten que els infants i joves puguin assistir a activitats extra curriculars o extraescolars oferint oportunitats educatives després de l’escola.

Connectar el dins i fora escola promovent itineraris d’aprenentatge personalitzat:

– Dissenyar l’oferta educativa tenint en compte els interessos de l’alumnat i reconeixent els  aprenentatges que es donen, tant dins com fora del centre (Aprenentatge Servei, Treball Globalitzat – Proposta Externa, Microcredencials o insígnies, Itineraris socioeducatius, etc.)

– Crear mesures d’acompanyament que orienten a l’alumnat i a les seves famílies sobre les activitats del fora escola més adequades i adaptades a les motivacions i aprenentatges dels infants i joves.

Connectar l’activitat del centre educatiu amb l’entorn:

– Emmarcar el projecte educatiu del centre en els plans estratègics educatius locals (plans educatius d’entorn, plans de barri…).

– Establir accions que aposten per l’ús obert, social, educatiu i cultural dels espais i equipaments dels centres educatius: biblioteca escolar, patis oberts, escola de mares i pares, clubs, laboratoris, espais joves, etc., i aprofiten les sinergies i recursos educatius del territori (programes educatius locals, centres cívics, museus, etc.).

– Desenvolupar accions per tal que l’alumnat i les seves famílies participin en la vida comunitària i cultural de l’entorn.

– Coordinar i implicar en la pròpia tasca educativa als diversos agents educatius de la comunitat.

Quines pràctiques educatives busquem?

Obrir els patis i les biblioteques escolars d’escoles i instituts a la comunitat fora de l’horari lectiu; elaborar catàlegs d’extraescolars conjuntes per tots els centres educatius del territori; integrar l’espai de migdia al projecte educatiu del centre… Catalunya és un terreny molt ric en multitud de pràctiques educatives 360. Pràctiques exemplificadores de com, amb molts esforços i dedicació, escoles i instituts estan superant els límits dels espais i temps de la jornada escolar.

Amb l’objectiu de visualitzar, impulsar i ajudar a millorar aquests iniciatives que ja desenvolupen molts centres educatius i iniciar-les, en d’altres, l’Aliança Educació 360 ha llançat la crida “Centres Educatius 360”.

Què oferim?

Amb la participació a la crida, els centres educatius seleccionats gaudiran d’espais de formació i debat sobre l’educació 360, visitaran experiències inspiradores que ja s’estan duent a terme a Catalunya, rebran l’acompanyament d’experts i podran reflexionar i millorar les seves pròpies pràctiques educatives.

L’Aliança Educació 360 lliurarà 4 premis entre tots els centres educatius participants: un primer premi de 6.000€, més l’edició d’un vídeo que expliqui la seva pràctica educativa 360, i tres premis de 1.500€, més l’edició d’un vídeo descriptiu del projecte elaborat.

Quan ho farem?

El termini per a presentar candidatures comença el 30 de gener i finalitzarà el 31 de març. El 12 d’abril es comunicarà als projectes seleccionats que formen part de la Crida. Entre el 23 d’abril i el 10 de juny, es durà a terme el procés de capacitació i acompanyament i a finals del mes de juny, es convidarà a tots els centres educatius participants a un acte obert en el què es difondran totes les propostes elaborades, es presentaran els projectes finalistes de la crida i es lliuraran els 4 premis.

T’interessa aquest repte? Si ets un centre educatiu amb mirada 360 suma’t a la Crida #CentresEducatius360