Crida currículums de ciutat

I SI CREEM UN CURRÍCULUM PERQUÈ ELS INFANTS APRENGUIN A TOTA LA CIUTAT?

Exercir una ciutadania plena requereix no només tenir cobertes les necessitats bàsiques, sinó poder participar de manera conscient i autònoma en la vida de la pròpia comunitat: defensar els propis drets, navegar per les institucions, moure’s a través de les relacions que articulen les nostres societats, prendre decisions, imaginar altres maneres de viure, activar-se per aconseguir-les. Tot plegat requereix de competències personals, socials i emocionals que van molt més enllà del coneixement acadèmic d’àmbits concrets.

Són precisament aquestes competències transversals les que poden predir en bona mesura l’èxit educatiu, personal i social d’un infant en el futur. Tal com ens indiquen les evidències científiques disponibles, competències com l’autoregulació, la creativitat o la resolució de problemes tenen un impacte molt més significatiu en el benestar en l’etapa adulta que no pas els resultats escolars. Són, de fet, el substrat de qualsevol situació d’aprenentatge.

Ara bé, aquestes no són habilitats innates: s’ensenyen i s’aprenen, es reforcen i es desenvolupen, com passa amb la lectura o amb les matemàtiques. És en un ampli ventall d’oportunitats educatives que van més enllà dels murs i els horaris de l’escola on trobem una font inesgotable d’opcions per a desenvolupar aquestes habilitats.

Des de l’Aliança Educació 360 us proposem un marc de competències per inspirar-vos, orientar-vos i acompanyar-vos en el repte de desplegar un Currículum de ciutat adequat a les necessitats i interessos del vostre territori i amb competències mesurables. Aquesta eina ens obre una infinitat d’oportunitats per fer tangible l’Educació 360 i nodrir els ecosistemes educatius locals: reconèixer i acreditar formalment els aprenentatges adquirits fora de l’escola, consensuar amb els agents educatius els estàndards de qualitat, tenir presents les competències transversals en el disseny i la revisió de totes les activitats educatius, avaluar i mesurar l’experiència d’aprenentatge, construir una xarxa d’agents i un catàleg ric d’activitats, alinear tota la xarxa amb un propòsit compartit, etc.

Un Currículum de ciutat ens permet oferir més temps d’aprenentatge, més valuós i amb més equitat i millorar les trajectòries educatives dels infants i joves per a ser ciutadans de ple dret.

 • Sou un ajuntament, un consell comarcal o una organització amb capacitat d’articular l’ecosistema educatiu del vostre territori i teniu com a prioritat l’equitat i la qualitat educativa de les activitats del fora escola?
 • Us agradaria descobrir com un marc de competències basat en evidències científiques pot millorar la qualitat i l’equitat en l’accés a les ofertes educatives existents al vostre municipi o ciutat?
 • Creieu que els ajuntaments són un ens clau per a connectar els agents d’un territori i voleu trobar una manera innovadora de crear xarxa i establir relacions amb les experiències d’aprenentatge del vostre context?
 • Us interessa comptar amb una eina que permet desplegar polítiques d’Educació 360 al vostre municipi?

Si heu dit que sí a alguna d’aquestes preguntes o creieu que aquest pot ser un terreny per explorar, la Crida Currículums de ciutat és per a vosaltres.

Recupera l’acte de presentació de la Crida Currículums de ciutat del dia 31 de gener

BASES CRIDA CURRÍCULUM DE CIUTAT

TERMINI : EL PERIODE D’INSCRIPCIÓ ACABA EL 17 DE MARÇ DE 2023

Què busquem?

Ajuntaments, consorcis, consells comarcals o organitzacions que vulguin iniciar un treball amb mirada 360 o seguir avançant en la construcció d’una iniciativa educativa adaptada a la realitat del seu entorn, i que doni resposta als següents eixos:

 • Crear connexions entre aprenentatges i agents diversos.
 • Situar l’equitat i la qualitat al centre de les polítiques i pràctiques educatives.
 • Acreditar l’aprenentatge per fer-lo visible i potenciar-lo.
 • Millorar la implementació de polítiques públiques que fomenten la igualtat d’oportunitats en el fora escola.

Què us oferim?

Formar part d’un procés únic d’acompanyament, intercanvi de coneixement, capacitació i mentoria amb la voluntat de fer créixer i optimitzar les vostres propostes.

Després del procés d’acompanyament, d’entre tots els plans de treball elaborats pels participants, un jurat seleccionarà els que tinguin més potencial d’impacte en un
horitzó d’Educació 360 i comptaran amb un acompanyament per part d’una persona experta per implementar-lo i seguir desenvolupant les propostes al seu territori.

Les institucions seleccionades també formaran part d'una delegació que a la tardor visitarà Portugal per conèixer la seva política d'Escola a Tempo Inteiro, amb les despeses cobertes,.

Què us demanem?

Si participeu a la Crida, us demanem:

 • El compromís de vinculació de 2 persones del municipi/territori durant tot el procés, preferentment tècnics i tècniques municipals.
 • La participació activa a les 3 sessions de capacitació.
 • La participació a la jornada de cloenda i altres possibles actes de la Crida.
 • L’elaboració d’un pla de treball amb el suport de les persones que us faran l’acompanyament durant tot el procés.

Què cal fer per participar-hi?

Cal que ompliu el FORMULARI abans del divendres 17 de març.

D’entre totes les propostes rebudes, un comitè en triarà 10 que siguin representatives dels diferents eixos de la Crida. Es valoraran aquelles institucions que puguin aportar recorregut i visió de futur en relació al currículum de ciutat. També es tindrà en compte la diversitat dels participants quant a distribució territorial, mides dels municipis, potencial del projecte presentat i l’estat de l’Educació 360 en aquell territori.

Trobareu tota la informació detallada a les bases de la Crida Currículums de Ciutat

Contacte amb nosaltres

Si tens qualsevol dubte o necessites més informació, contacta amb nosaltres a través del mail: curriculumciutat@educacio360.cat

FORMULARI INSCRIPCIÓ

FORMULARI PDF

PARTICIPANTS

Des de l’Aliança Educació 360 volem celebrar la bona acollida que ha tingut la primera Crida Currículums de ciutat. Hem rebut 33 candidatures, la qual cosa mostra un alt interès dels municipis catalans en un terreny encara per explorar i un compromís clar amb les polítiques educatives en clau 360. De les 33 candidatures presentades 26 són ajuntaments, un és un consell comarcal i 6 són entitats, provinents de punts geogràfics repartits per tot el país.

La tria ha estat molt difícil ja que s’han presentat territoris amb molt potencial i disposició per desenvolupar i aplicar marcs de competències locals per a l’aprenentatge en igualtat d’oportunitats. Amb la voluntat de constituir un grup divers i representatiu, els principals criteris que s’han tingut en compte a l’hora de fer la selecció han estat: distribució geogràfica, diversitat de trajectòries en el desplegament de les polítiques d’Educació 360 i municipis de mida i composició sociodemogràfica diferent.

El llistat que presentem a continuació correspon als 10 territoris que han estat seleccionats pel comitè de l’Aliança per participar de les sessions de capacitació que celebrarem durant el mes de maig.

A banda d’aquestes sessions, tenim previst realitzar diverses activitats en obert on esperem comptar amb la participació de tots els que s’han presentat. Entre elles, la sessió de cloenda del dia 15 de juny on compartirem els aprenentatges fets durant aquest procés.

Podeu anar seguint l’evolució de la Crida a través del nostre compte de twitter @educació 360 i a través d’aquesta pàgina web on hi trobareu els vídeos i materials que es generin.

Ajuntament de Barberà del VallèsVallès Occidental
Ajuntament de LlagosteraGironès
Ajuntament d’OlotGarrotxa
Ajuntament del Palau d’AnglesolaPla d’Urgell
Ajuntament de Sant Adrià de BesòsBarcelonès
Ajuntament de Sant Cugat del VallèsVallès Occidental
Ajuntament de ViladecansBaix Llobregat
Consell Comarcal Baix EbreBaix Ebre
Institut Municipal d’Educació de TarragonaTarragonès
Tot Raval + Ajuntament de BarcelonaBarcelonès

MARC DE COMPETÈNCIES

Marc de competències d’aprenentatge per a un currículum de ciutat

Publicació

Anàlisi del marc de competències

Document de buidat

Ecosistemes educatius

Consolidem els ecosistemes educatius 360

Publicació

Punts de vista

Targetes d’agents

Joc de cartes dels processos

Qualitat activitats educatives

Com millorar la qualitat de les activitats educatives fora escola?

Publicació

Cafè global cap a la qualitat

Oportunitats d'aplicació

Passaport Edunauta (díptic)

Un cas per al cercador d’activitats

Trencaclosques cooperatiu de microcredencials

Anàlisi d’experiències

La personalització educativa

PLA DE TREBALL

Eina: dinàmica de l’ascensor

Eina: predisseny del pla de treball

VÍDEOS

Enric Aragonès – Director de l’Aliança Educació 360

Acte de presentació de la crida

The Building Blocks (Chicago)

Remake Learning (Pittsburg)

Boston after school & beyond

Entrevista Chris Smith

Acte de presentació de resultats de la crida

Moments de la crida

Si teniu algun dubte o necessites més informació podeu contactar amb en Lluís Mas, responsable de la crida escrivint un missatge.

No perdis el nord

desembre 17, 2018

Oficina jove del Pallars Sobirà QUÈ HEM APRÈS PARTICIPANT A LA CRIDA “COMUNITATS QUE EDUQUEN” DEL PROGRAMA EDUCACIÓ360º? PUNT DE PARTIDA Quan la Fundació J. Bofill, entre altres, va proposar […]

La troca: escola comunitària

desembre 17, 2018

Associació educativa i cultural FORMES La Troca és una escola comunitària de formació permanent de persones joves i adultes que pretén garantir el dret a l’educació al llarg de la […]

Foto Aposta X Tu Web Educació 30º

Aposta X tu

desembre 17, 2018

Cooperativa REFLEXES El curs 2015-2016 engegàvem el projecte «Aposta X Tu» plagats d’il·lusió, convicció i incertesa. Fins aquell moment no havíem treballat amb alumnat de Cicles Formatius de Grau Mig (CFGM) pròpiament, […]

Eduquem junts

desembre 17, 2018

L’escola Montbaig i l’esplai Eixida treballen Educant junts al barri de Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat El REPTE Crear un projecte educatiu d’entorn que tingui un rang superior […]

Riborquestra

desembre 17, 2018

El repte i la seva vinculació a les necessitats educatives dels infants i joves: Consolidar la igualtat d’oportunitats en projectes artístico-socials d’alt valor educatiu entre els infants, joves i adults […]

Santa Coloma Sona

desembre 17, 2018

El repte i la seva vinculació a les necessitats educatives dels infants i joves. Aquest projecte vol donar dimensió al que ja vam iniciar fa 7 anys,  SANTA COLOMA SONA […]

#I3

desembre 17, 2018

L’I3# (Itineraris Individuals Inclusius) és una acció emmarcada dins el projecte de medi obert de Tarda Jove a Lloret de Mar. El projecte dona una atenció individualitzada als participants que […]

Esplaia’t

desembre 17, 2018

Atzavara-arrels és una associació sense ànim de lucre que neix a les Terres de l’Ebre a l’any 2000, per iniciativa d’un grup de persones compromeses amb la realitat local i […]

WallaSocial

desembre 17, 2018

Fundació Carta de la Pau som persones i professionals que treballem en entitats, serveis i projectes en l’àmbit de l’educació comunitària i l’acció social. Concretament formem part del Centre de […]

Espai educatiu Trinitat Nova

desembre 17, 2018

Institut escola Trinitat Nova Ens vam inscriure a la crida Educació 360 amb l’objectiu d’assolir el repte d’apropar els recursos de l’entorn i connectar-los amb els interessos i motivacions dels […]

Gaudeix i aprèn

desembre 17, 2018

“Escola, família i entorn: Junts per la igualtat d’oportunitat” era un projecte que es va posar en marxa des del Club Infantil Juvenil Sanfeliu-Sant Ildefons el curs 2015-16 . El […]

Aprenem compartint

desembre 17, 2018

Aprenem compartint és un projecte comunitari d’acompanyament educatiu per a infants de primària i de secundària. L’equip impulsor és Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta (una federació d’entitats […]

Trhe Músik:al Project

desembre 17, 2018

L’escola de músics i JPC The MúsiK:al Project, ha sorgit del repte, de connectar els interessos i motivacions dels joves creant un espai musical, participatiu de debat, on compartir les seves inquietuds, […]

Fundacio_Alta_Educació360

ApreniJoc: centre de connexions

desembre 17, 2018

Com a entitat, el curs 2016-2017 vam començar a replantejar-nos el projecte d’ApreniJoc, iniciat vuit anys abans dins del marc del Pla Educatiu d’Entorn, per tal de: recordar les arrels […]

Camí escolar segur

desembre 17, 2018

Davant el llançament de la Crida “Comunitats que eduquen” i la voluntat de trobar iniciatives comunitàries que apostin pel treball i lideratge col·laboratiu entre diversos actors/actrius, va ser inevitable pensar […]

Teixint lligams

desembre 17, 2018

REPTE Millorar les oportunitats educatives dels infants de 6 a 16 anys del barri de La Pau, en funció de les seves necessitats i interessos, connectant-los amb les oportunitats educatives […]

COOKUS

desembre 17, 2018

COOKUS: Servei d’Intervenció Educativa (SIE) A través d’aquest text volem compartir amb vosaltres el nostre procés de reflexió i de reformulació del nostre projecte perquè esdevingui un servei més comunitari […]

claustre_Educació360_Més_Educació

+ EDUCACIÓ SANT ANDREU

desembre 17, 2018

+ Educació +Educació Sant Andreu és un projecte comunitari que neix de la necessitat d’algunes escoles de Sant Andreu de treballar en xarxa per oferir més i millors oportunitats educatives […]

OKUPA’T

desembre 17, 2018

Descripció del projecte El projecte “OKupa’t” neix per sumar esforços en l’orientació dels infants i adolescents, motivant-los a “okupar” el seu temps de forma saludable i a “okupar-se” ells mateixos: […]

A la plaça!!

desembre 17, 2018

Fundació Surt: Dinamització de l’espai públic per la promoció de la convivència REPTE El projecte “A la Plaça”, neix amb la voluntat de ser una proposta per la millora de la […]

Juguem?

desembre 17, 2018

Fundació Atenea El XEJ, la Xarxa d’Esplais Juguem, es porta a terme al municipi de Salt, al Gironès. Tot i que anteriorment ja s’havia dut a la pràctica, des del […]

Mural_projecte_Educarts

EducArts

desembre 17, 2018

EducArTS Zona Nord és una iniciativa de Pla de Barris i es desenvolupa als barris de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona de la ciutat de Barcelona. La seva gestió, […]

Creative Kids

desembre 17, 2018

Casal dels Infants Des de l’Espai Tecnològic Comunitari, hem volgut adherir-nos a la Crida de Comunitats que Eduquen amb una proposta renovadora de la iniciativa Raval Kids, que veníem promovent […]

Vols estar al dia de les darreres novetats d'EDUCACIÓ360. Educació a temps complet?