Ampli consens perquè els ajuntaments impulsin polítiques d’Educació 360

20 Setembre 2018

Propostes_Educació_360
Propostes_Educació_360

L’acte de presentació de les Propostes de Política Municipal d’Educació 360,  va despertar l’interès de més de 600 persones de 133 municipis diferents, que el van seguir de forma presencial o via online, el darrer 19 de setembre, a l’espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Un acte, que podeu veure en aquest enllaç.

La trobada va servir per expressar la importància que els governs locals incorporin la mirada d’Educació 360 als seus municipis. En la perspectiva electoral de les propers comicis locals, l’Aliança Educació 360 va organitzar aquest espai de debat per a instar als partits polítics a situar l’educació com a eix central dels seus programes.

Coincidència en els reptes i dificultats

Durant el diàleg, en el que van participar 7 alcaldes, alcaldesses i regidors de poblacions de dimensions diverses i governades per les diferents forces polítiques presents a Catalunya, es va compartir la idea que l’educació és una prioritat en la vida comunitària i la importància que els ajuntaments juguin un paper facilitador, connectant els diferents agents educatius del territori.

Els diferents responsables polítics van coincidir en què la transversalitat i el lideratge compartit són alguns dels principals reptes amb què es troben els governs locals alhora de desenvolupar iniciatives amb la resta d’agents educatius de la comunitat.

També es va assenyalar com a dificultat important l’ús dels espais dels centres educatius, fora de l’horari lectiu. La responsabilitat jurídica, neteja i coexistència amb la vida quotidiana són aspectes que preocupen a les escoles.

Pel que fa a les mesures proposades per l’Aliança Educació 360 per als municipis, els diferents alcaldes, alcaldesses i regidors van destacar-ne les que els semblaven més necessàries per a la seva comunitat. En aquest sentit, es van referir a la universalitat i a l’accés d’activitats per a tothom, les del temps de migdia i la importància d’un diagnòstic compartit. També van aparèixer com a destacades les propostes que parlen sobre l’obertura dels centres educatius a la comunitat, l’etapa 0-3, programes d’acompanyament i apoderament per a les famílies i convertir el consell escolar en un veritable consell educatiu de ciutat.

Per la seva banda, el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, va coincidir en la rellevància dels ajuntaments en l’Educació 360 i els va animar a exercir un lideratge compartit als seus territoris. Bargalló va expressar que el departament d’Ensenyament col.laborarà amb la iniciativa de l’Aliança Educació 360 i que cada població i centre educatiu ha de concretar, des de la seva autonomia, la concreció de les propostes.

Tots som educadors

Sota aquesta premissa, durant l’acte es van presentar les Propostes de Política Municipal, elaborades per l’Aliança Educació 360. Les 36 mesures que recull el document no suposen cap recepta tancada, sinó que són un catàleg de propostes perquè cada ajuntament les triï i adapti, en funció de les seves necessitats i dels actius dels que disposa. Aplicar la mirada de l’Educació 360 és una aposta de llarg recorregut, que necessita un primer compromís del proper mandat (2019-2023) per a poder materialitzar-se i generar els impactes desitjats.

Les mesures presentades poden desenvolupar-se en diferents nivells i tenen un impacte en quatre àmbits: les persones, la comunitat, el municipi i el territori. Responen als objectius de generar més i millors oportunitats educatives, connectar els aprenentatges de l’educació lectiva i no lectiva, garantir l’equitat i desenvolupar una lògica col·laborativa i comunitària.

Trobades amb representants polítics

Al llarg dels darrers mesos, i amb la voluntat d’incidir en les properes eleccions locals, l’Aliança Educació 360 ha presentat als representants de les diferents forces polítiques catalanes les seves propostes d’acció, en l’àmbit municipal. La resposta ha estat molt positiva, en totes les trobades que s’han realitzat fins el moment.