Autoria: Susana Simon i Elvira Sauceda, educadores del Centre obert del Morell.
Més d’una trentena de professionals i agents educatius d’arreu del territori es van trobar per treballar plegades i continuar reforçant els ecosistemes educatius locals.
Va ser un matí d’aprenentatge, creixement i intercanvi de visions, opinions i experiències ben profitós per a totes i que sembla que assentarà les bases d’aquesta Xarxa Territorial.
Van estar presents a la jornada agents educatius de diverses índoles: escoles públiques compromeses i que formen part del grup motor, representants de diferents ajuntaments i també projectes cooperatius del territori. Com podeu veure, gran varietat i diversitat d’àmbits que fan de l’Educació 360 un espai òptim d’oportunitats d’aprenentatge per a tothom.
Dins de la jornada vam poder participar d’un Laboratori d’Ecosistemes Educatius moderat per la Mar Cano, col·laboradora de l’Aliança, que va fer de la jornada de treball quelcom més dinàmic i enriquidor.
A través d’aquestes dinàmiques vam poder definir una mica les nostres expectatives, oportunitats i motivacions i poder definir els objectius, beneficis i necessitats.
Tot això que sembla molt fàcil d’enumerar va ser una tasca complexa i un espai temps dedicat i compartit on el debat, l’intercanvi d’opinions i la introspecció van intentar donar els millors resultats.
Per anar tancant el matí i a tall de conclusió de la jornada, vam haver de definir un objectiu consensuat i genèric que fos la base per emmarcar el camí que queda per recórrer a la Xarxa Territorial del Camp de Tarragona. I bé, és un orgull per nosaltres poder compartir-lo i abanderar-nos d’ell:
Fer de la Xarxa d’Educació 360 al Camp de Tarragona un referent socioeducatiu del territori i pel territori, que s’estructuri de manera plural i diversa per assolir objectius comuns.
Després de treballar un seguit de dinàmiques, entre totes s’arriba a un punt comú de necessitats, suggeriments, obstacles i coses que ens entusiasmen.
Principalment, el que ens motiva és conèixer diferents agents del territori que comparteixin la creença en el lleure socioeducatiu i fomentin oportunitats equitatives reals per a tots els infants, amb la finalitat de poder compartir un suport mutu, millorar el lleure dels infants i poder reconèixer les competències educatives.
Per altra banda, sorgeix la preocupació de la manca de temps, energia i recursos per poder ampliar l’impacte i arribar a tothom i assolir una complicitat política real.
Finalment, s’acorden diferents propostes d’accions per poder dur a terme i millorar la situació de la Xarxa actual. Aquestes són fer difusió i que cada agent vagi creant la seva pròpia constel·lació d’aliances, compartir les experiències pròpies a altres agents perquè vulguin adherir-se, crear una aplicació on trobar el catàleg d’activitats i serveis que s’ofereixen fora escola, establir una organització i estructura de la Xarxa i crear unes futures jornades d’experts i expertes dividides entre sectors i finalitzant amb la posada en comú en un espai col·lectiu.
Esperem continuar treballant en aquesta línia i poder anar creixent cada vegada més per tal de donar una resposta socioeducativa equitativa i de qualitat a infants i joves d’arreu del territori.
Com sempre, agrair la tasca del Grup Motor per organitzar i projectar aquesta jornada per tota la resta de companyes i agents educatius i també la complicitat i sempre predisposició de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona i el seu conseller Bernardo Álvarez.