Educar en la pràctica artística, un dret irrenunciable

01 Novembre 2020

  • El webinar, que va tenir lloc el passat 3 de desembre, aborda les principals qüestions plantejades en la publicació “Educar en la pràctica artística, un dret irrenunciable”, especialment les més rellevants en el context actual.
  • El debat reflexiona sobre com passar de les experiències a la política pública, quina ha de ser les contribució de les institucions educatives i culturals, i ens preguntem què podem aprendre de les experiències més exitoses i com poder fer-les extensives a tothom, d’entre altres temes.
  • No vas poder seguir el webinar en directe? Descarrega la publicació i recupera el webinar de presentació!

Les arts són i han de ser un element central de l’educació. La pràctica cultural i artística ha de formar part, de manera irrenunciable, del procés d’aprenentatge de qualsevol persona. En un context com l’actual on les desigualtats lluny de disminuir van en augment, és més necessari que mai reclamar que les polítiques públiques facin una aposta clara i decidida per garantir que la pràctica artística i cultural en general, formi part de les trajectòries formatives de tots els infants i joves, sense excepcions.

L’existència i potencialitat educativa dels actius comunitaris del nostre país és molt rellevant: existeixen nombroses entitats, recursos i equipaments que desenvolupen experiències educatives molt significatives. Entre aquestes pràctiques tenen un paper destacat les activitats artístiques musicals i escèniques. Molts municipis desenvolupen projectes en què les escoles, les institucions culturals i altres agents educatius col·laboren per fer arribar la pràctica de les arts a tots els sectors de la societat. Aquestes iniciatives connecten els espais i temps lectius i no lectius, i s’han bastit sobre aliances fortes que han fet fins i tot repensar el rol en la comunitat de cada un d’aquests actors. Però això no passa a tots els territoris, ni tots els infants i joves hi tenen garantit l’accés i participació.

En el marc de l’Aliança i en l’etapa pre-pandèmia es va constituir un grup de treball format per diversos professionals de l’àmbit de la música i les arts escèniques, acompanyats d’experts de l’àmbit cultural, amb la finalitat de reflexionar i elaborar propostes en relació als elements clau que connecten les arts i l’educació des d’una perspectiva comunitària i d’equitat.

El resultat de les seves propostes i reflexions s’ha recollit en un document que vol ser útil per a la revisió de projectes ja existents, per a la posada en marxa de noves iniciatives, per a la intervenció sobre l’esfera política i, en general, per generar noves oportunitats que garanteixin el dret de tota la població a la pràctica de les arts com a part indispensable de la seva educació.

En aquest webinar expliquem les principals línies d’aquesta publicació i conversem sobre les qüestions que tracta, algunes d’elles rellegides des de l’actual situació de pandèmia. En aquest moment en què part de l’activitat extraescolar ha passat a ser virtual, malgrat que no tota ni per a tothom… Per què i com s’ha de garantir la presencialitat d’aquestes pràctiques artístiques, especialment en els entorns més vulnerables? Quins nous reptes es plantegen? Com s’han construït els projectes d’èxit i com poden repensar-se per fer-los més adaptables a les noves realitats? Si la pràctica artística i l’accés a la cultura és un dret que cal que les política pública garanteixi… Com fem el salt d’un context on hi ha un gran diversitat d’experiències molt disgregades a un plantejament de polítiques públiques que les reculli i els proporcioni un marc per desenvolupar-se amb garanties de qualitat i sostenibilitat? Amb quins criteris i principis? Quins són els factors i agents que contribueixen a facilitar l’accés i la participació de tothom? Quina contribució es pot fer des dels centres educatius a les polítiques culturals? Quina ha de ser la implicació de les institucions culturals en les trajectòries educatives d’infants i joves?

Aquestes i altres qüestions formaran part del debat amb:

Enric Aragonès, coordinador pedagògic de l’EMMCA de l’Hospitalet i relator del document.
Sergi Díaz, Director de Ciutat Educadora i Cultura als Barris de l’Ajuntament de Barcelona.
Montserrat Ismael, responsable de projectes educatius del Mercat de les Flors.
Natàlia Nadal, directora de l’escola La Farga de Salt.