La importància de les arts en l’educació: descarrega la publicació

03 Desembre 2020

La pràctica cultural i artística ha de formar part, de manera irrenunciable, del procés d’aprenentatge de qualsevol persona. En un context com l’actual on les desigualtats lluny de disminuir van en augment, és més necessari que mai reclamar que les polítiques públiques facin una aposta clara i decidida per garantir que la pràctica artística i cultural en general formi part de les trajectòries formatives de tots els infants i joves, sense excepcions.

L’existència i potencialitat educativa dels actius comunitaris del nostre país és molt rellevant: existeixen nombroses entitats, recursos i equipaments que desenvolupen experiències educatives molt significatives. Entre aquestes pràctiques tenen un paper destacat les activitats artístiques musicals i escèniques. Algunes d’aquestes iniciatives s’han bastit sobre aliances fortes entre diversos actors de la comunitat i han fet repensar-ne el seu rol. Però això no passa a tots els territoris, ni tots els infants i joves hi tenen garantit l’accés i participació.

Per què i com s’ha de garantir la pràctica artística arribi a totes les persones? Quines competències i habilitats personals es posen en joc a la pràctica artística? I, a nivell comunitari, quins beneficis a aporta? Què es pot fer des de la política pública per garantir el dret de tothom a la participació cultural? Quina tipologia de criteris o principis generals comuns caldria establir a l’hora d’estendre aquests projectes? Quins han de ser el perfils professionals? Quins nous reptes es plantegen? Com s’han construït els projectes d’èxit i com poden repensar-se per fer-los més adaptables a les noves realitats?

En la nova publicació ‘Educar en la pràctica artística, un dret irrenunciable’ hi trobareu reflexions i propostes al voltant de diverses qüestions fetes per un grup de treball format per diversos professionals de l’àmbit de la música i les arts. El document vol ser útil per a la revisió de projectes ja existents, per a la posada en marxa de noves iniciatives, per a la intervenció sobre l’esfera política i, en general, per generar noves oportunitats que garanteixin el dret de tota la població a la pràctica de les arts com a part indispensable de la seva educació.

Descarrega la publicació!

 

I, si et vas perdre el webinar de presentació, el pots recuperar aquí!