Ajuntaments, entitats i centres educatius, especialment aquells que treballen amb alumnat més vulnerable, veuen ja en el proper estiu l’oportunitat de treballar per tancar l’escletxa de les desigualtats que la crisi del coronavirus està ampliant a casa nostra. Una oportunitat que cal planificar, des d’ara mateix. Recollim, en aquest espai, algunes de les veus dels diferents àmbits de l’educació amb qui hem parlat:

“És interessant connectar l’oferta d’estiu amb l’avaluació per competències i les necessitats educatives que detecten els tutors de cada infant, al final del curs escolar”.

“Els aprenentatges no formals són essencials per la canalla i ajuden a compartir i eliminar diferències. En aquest sentit, tant els consells esportius, com els ajuntaments juguem un paper fonamental d’equilibri i cohesió social”.

“Aquest estiu hem de treballar la humanitat. La cultura i les arts ens ho permeten. Són vehicles per expressar les pors, els mals i les alegries i convertir-les en creació compartida”.

“Les desigualtats al setembre seran enormes. Cal fer ja un pla de xoc potent d’estiu enriquit per infants i famílies. Garantir colònies per tots els nens i nenes (d’una setmana de durada), una activitat potent de lectura i suport escolar a casals, activitats esportives, de lleure…, també compra i distribució de llibres i tallers amb famílies-infants… Planifiquem-ho ja. És clau el rol dels ajuntaments i les entitats, amb un bon finançament”.

“Cal impulsar un estiu educatiu, com a mesura de govern perquè tots els infants de centres d’alta i màxima complexitat hi tinguin accés. Temps de lleure al juliol i també al mes d’agost. Hem de parlar també amb les entitats que enguany tindran més problemes econòmics”
Àlex Muñoz, coordinador i redactor de “Competències per a la vida en el lleure educatiu”
“Aquest estiu hem de fer propostes de lleure per complementar les competències que es treballen a l’escola i augmentar les beques d’estiu per igualar l’accés. La publicació “Competències per a la vida en el lleure educatiu” d’Educacio360 pot ajudar a planificar”
Francesc Reverter, del servei d’Educació i Infància de l’Ajuntament de Granollers
“Hem treballat ja en la programació del proper estiu i, tot i la incertesa de com i quan podrem fer l’oferta, tenim clar que és més necessària que mai. Cal donar resposta a les necessitats de les famílies de conciliació, d’aprenentatge i emocionals. El fora escola dóna resposta a una necessitat social, com a espai fonamental d’aprenentatge i de participació dels agents educatius”.
Pere Pujolràs Feixas, regidor d’educació, cultura i medi ambient de Sant Julià de Ramis
“Continuem treballant l’estiu i preparant-lo, ajudant a les famílies que ho necessiten. Continuem treballant amb les entitats”
Joan Fargas, director de l’Escola Municipal de Música de Mataró
“La tasca que hem de fer a l’estiu no és tant recuperar continguts com recuperar persones i el seu benestar i aquí el lleure i el món artístic tenen moltes eines per ajudar”