Taula Educació 360 Municipis de Barcelona: impulsant ecosistemes educatius locals

08 Desembre 2019

Taula_Municipis_Barcelona
Taula_Municipis_Barcelona

Amb l’objectiu de crear un espai pensat per contrastar, decidir i prioritzar les polítiques d’impuls de l’Aliança Educació 360 a les comarques barcelonines, la Diputació de Barcelona ha creat la Taula Educació 360 Municipis de Barcelona. Actualment, prop de 80 ajuntaments de la demarcació barcelonina ja s’han adherit a l’Aliança. 

Impulsant ecosistemes educatius locals

La voluntat és identificar les necessitats sobre el territori i prioritzar amb els ajuntaments i els seus responsables polítics línies de treball que connectin espais, temps i aprenentatges amb els diferents agents educatius sobre el territori, per tal de generar i consolidar rics i potents ecosistemes educatius locals en cadascun dels municipis.

Uns ecosistemes pensats com a llocs on, des del lideratge dels ajuntaments, les polítiques educatives locals esdevinguin centrals, actuïn de motor cohesionador del territori, i siguin font d’equitat i justícia.

La constitució formal de la Taula s’ha realitzat el passat 2 de desembre. La Diputació de Barcelona i més d’una cinquantena de regidors i responsables polítics municipals d’educació han participat en la seva creació.

La primera reunió de la Taula ha comptat amb la presència del diputat d’Educació, Joventut i Esports, Alfredo Vega, de la coordinadora, Teresa Sambola, i del gerent, Jordi Plana, i la directora de l’Aliança Educació 360, Fathia Benhammou, i durant la sessió s’han desenvolupat un seguit de dinàmiques consistents en debatre i intercanviar experiències, així com en prioritzar accions per impulsar els ecosistemes educatius locals.

Educació 360 als municipis de Barcelona

La nova Taula Educació 360 Municipis de Barcelona és una de les iniciatives 360 que ha posat en marxa la Diputació de Barcelona, però no és l’única. En paral·lel, s’està treballant en oferir formació i eines destinades tant a electes locals com a tècnics municipals com, per exemple, el pla d’acollida de nous regidors d’educació, o el taller d’educació a temps complet/Educació 360, dues de les iniciatives més recents.

També cal posar de relleu la recent convocatòria d’ajuts per a finançar projectes educatius d’AFA de la demarcació de Barcelona, que es realitzaran durant el curs 2019-2020. La convocatòria incideix de forma específica en aquells projectes que se centren en promoure els principis i valors del model d’Educació 360, connectant les AFA amb el projecte educatiu del territori. El termini per a presentar sol·licitud finalitza el 12 de desembre de 2019.

I en la mateixa línia d’oferir una mirada 360 pel que fa a les polítiques locals, el passat 21 de novembre es va celebrar el XXX Fòrum Local d’Educació “Fem l’agenda” que tenia com a objectiu reflexionar sobre els reptes i les oportunitats de l’educació en clau local per l’actual mandat municipal 2019-2023, i on 18 veus representatives del món educatiu a Catalunya van plantejar, des del seu àmbit d’experiència, els principals reptes de l’educació al segle XXI”.