Planet Reus: una oferta comunitària pels joves

12 Octubre 2019

Planet_Reus_Educació360
Planet_Reus_Educació360
  • L’objectiu de Planet Reus és ampliar l’oferta educativa per als joves, més enllà de l’escola, per a treballar competències transversals i emocionals i aplegar els agents educatius de la ciutat
  • Diferents àrees de l’ajuntament i un total de 30 entitats d’àmbits artístics i esportius treballen, de forma conjunta, per a oferir nous espais d’oci saludable a Reus
  • Abans que finalitzi el 2019, es posarà en marxa un nou aplicatiu que permetrà informar als joves de totes les activitats que ofereix la comunitat

Planet Reus és una iniciativa impulsada per l’ajuntament de Reus que té com a objectiu agrupar l’oferta educativa que ofereixen actualment les entitats de la ciutat als joves, més enllà de l’escola, visibilitzar-la i posar-la a disposició dels nois i noies.

Amb el propòsit de crear espais d’oci saludables que ajudin a la prevenció de conductes de risc, com el consum de drogues i d’altres, el municipi ha engegat un projecte que implica la comunitat com a element clau de transformació.

Les àrees de salut i joventut de l’ajuntament de Reus han impulsat l’experiència i actualment hi treballen també benestar, esports i educació, 30 entitats de la ciutat i s’hi ha implicat, a més, els instituts.

Com descobriré que m’agrada escriure si no faig un taller de rap?”

Cándido R. Álvarez Oneca, coordinador de l’àrea de salut pública de la regidoria de salut de l’Ajuntament de Reus, explica que el que es vol és “afavorir un desenvolupament sa i segur dels joves. Volem empoderar-los, donar-los confiança en si mateixos, ajudar-los a descobrir les seves potencialitats, a través d’activitats fora de l’horari lectiu, que no coneixen”. “Com descobriré que  m’agrada escriure si no faig un taller de rap?” ens diu.  

“La nostra filosofia és arribar a tothom”

Álvarez Oneca explica que “la nostra filosofia és arribar a tothom i que tothom tingui accés a les activitats. Volem també que les entitats s’incorporin a aquesta idea i facilitin l’accés, sense exclusions, a totes les persones joves”.

Per aquest motiu, “s’ha fomentat l’accés de les activitats dirigides a tota la població jove sense exclusió, potenciant les àrees menys afavorides de la ciutat. En algunes activitats de pagament s’ha subvencionat a les persones que ho han necessitat i es preveu fer-ho si ens trobem amb casos particulars”.

En els tallers de formació d’agents de salut, s’han abordat continguts per trencar amb estereotips i rols encara molt presents en la nostra societat.

“Quan connectes entitats i persones al voltant d’un mateix projecte sorgeix un element transformador brutal”

Álvarez Oneca descriu com l’ajuntament es va posar en contacte amb les entitats de la ciutat, el passat mes de maig, per a implicar-les a la Planet Reus i crear una xarxa a la comunitat. “Un altre dels nostres objectius és aplegar tots els agents educatius de Reus, agrupar tota l’oferta que genera la comunitat. Volem reconèixer les activitats educatives que s’ofereixen actualment fora de l’escola, agrupar-les i visibilitzar-les, facilitant l’accés dels nois i noies. Així doncs, estem construint tots a la vegada: les diferents àrees  de l’ajuntament, i un total de 25-30 entitats d’àmbits artístics, esportius… que treballem transversalitat a partir del nucli impulsor”.

A partir de la creació d’aquesta xarxa, es posarà en marxa, abans que finalitzi el 2019 un xat bot, a través de la pàgina web de l’àrea de joventut de l’ajuntament de Reus que aglutinarà totes les activitats que es donen en el fora escola. “Aquesta eina permetrà als joves conèixer tota l’oferta que existeix i informar-se i interactuar de forma fàcil amb les entitats per a accedir-hi”.

En una segona fase, ens explica Cándido R. Álvarez Oneca, “el que farem és ampliar aquesta oferta d’activitats i espais educatius perquè estem convençuts que si creem espais creatius, a través de la comunitat, estarem retardant i prevenint les conductes de risc dels joves”.  

“Conèixer els joves per a ajustar l’oferta educativa”

Planet Reus forma part del projecte internacional Planet Youth i una de les accions que està duent a terme és el desenvolupament d’instruments d’avaluació.

Álvarez Oneca explica que “s’està realitzant una enquesta anònima i digital, amb els instituts de la ciutat, a l’alumnat de 4rt de la ESO, 1r de batxillerat i 1r de cicles formatius on es pregunta sobre la seva percepció sobre l’institut, els aprenentatges, l’absentisme, la relació amb els seus cuidadors, consum de drogues, de pantalles.. amb l’objectiu de tenir informació i poder desenvolupar després de forma més adequada les intervencions que s’estan treballant, des de la comunitat.”

Planet Week, tret de sortida

La Planet Week, celebrada del 4 a l’11 d’octubre, ha estat el tret de sortida del projecte Planet Reus. Cándido R. Álvarez Oneca explica que “durant la Planet Week es va oferir als joves la possibilitat de tastar activitats de lleure diverses. És el primer cop que les entitats i l’ajuntament programem juntes una setmana per saber cap on volem anar. Per transformar context social”.

El proper mes de gener s’obtindran els resultats de l’enquesta que s’està realitzant, a través dels instituts, i es farà l’avaluació de la primera Planet Week de Reus.