Implicant els joves en les activitats de lleure de la Terra Alta

14 Setembre 2020

"La difusió, realitzada a través de les escoles, instituts, ajuntaments, serveis socials del Consell Comarcal i la mateixa Oficina Jove, va permetre arribar a totes les famílies i el fet que fos gratuïta va ajudar a una participació molt més gran de la que s’esperava"
Mirada 360
Núria Sorribes
"La difusió, realitzada a través de les escoles, instituts, ajuntaments, serveis socials del Consell Comarcal i la mateixa Oficina Jove, va permetre arribar a totes les famílies i el fet que fos gratuïta va ajudar a una participació molt més gran de la que s’esperava"

Mirada 360
Núria Sorribes
tècnica de joventut a l’Oficina Jove de la Terra Alta

Des de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Terra Alta es va organitzar, aquest any per primer cop, un Casal Jove d’estiu, durant tres dies i de forma gratuïta, a l’Institut Terra Alta de Gandesa. Aquest, anava destinat a l’alumnat que el curs passat havia acabat 6è de primària i 1r d’ESO a la Terra Alta amb l’objectiu d’establir una connexió, entre ells, amb finalitats educatives i facilitar l’entrada dels més joves el proper mes de setembre a la nova etapa de secundària. Alhora es pretenia implicar els adolescents en unes activitats de lleure, en què habitualment costa que hi participin.

L’APRENENTATGE

1- Activitats motivadores, treballant aspectes emocionals
2- Proposta gratuïta i oberta a tots els infants
3- Difusió compartida per centres educatius, ajuntaments i Consell Comarcal

El Casal Jove d’estiu neix arran de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. A causa de la mateixa, d’una banda, no es va poder dur a terme la jornada de portes obertes on, l’alumnat de 6è de primària de les diferents escoles del territori, visitaven el centre de secundària per tal d’anar familiaritzant-se amb l’entorn. De l’altra, tampoc es van poder realitzar les colònies que organitza anualment el Consell Comarcal.

A més, durant el confinament, des de l’Oficina Jove ja ens havíem posat en contacte amb les escoles de la comarca per poder ajudar a facilitar el procés de transició escola-institut mitjançant una aplicació web, on l’alumnat i les seves famílies podien consultes sobre la nova etapa educativa.

És doncs, d’aquesta fusió, que neix aquest projecte de lleure que pretenia arribar a gran part del jovent de la comarca (169 joves susceptibles), sobretot els de les edats compreses entre els 12 i 14 anys, que acostumen a quedar fora de les activitats estivals.

Una bona difusió que permet arribar a tots els joves

Van ser 87 joves els que van tenir l’oportunitat de participar de la iniciativa. La difusió, realitzada a través de les escoles, instituts, ajuntaments, serveis socials del Consell Comarcal i la mateixa Oficina Jove, va permetre arribar a totes les famílies i el fet que fos gratuïta va ajudar a una participació molt més gran de la que s’esperava.

Així doncs, els adolescents van poder conèixer el centre i les seves instal·lacions de la mà dels seus companys/es, ja que l’alumnat de 1r d’ESO els feia un recorregut pel centre ensenyant-los-hi les instal·lacions: aules, biblioteca, sala de professors/es, etc. Tanmateix, durant aquests tres dies, es van realitzar activitats de coneixença del centre entre l’alumnat mitjançant dinàmiques, jocs, tallers, etc. Totes elles dirigides per Punt Sud, entitat de lleure terraltina amb més de 20 anys de trajectòria que va ser l’encarregada de dissenyar tota la part didàctica del Casa Jove d’estiu, juntament amb l’equip tècnic de l’Oficina Jove.

Donada la situació del moment on els joves venien d’un llarg confinament sense l’oportunitat (en alguns casos) d’acomiadar-se del seus centres de referència, es va treballar molt el tema emocional per tal de compensar algunes mancances del mesos de confinament.

Malgrat les mascaretes i les distàncies de seguretat, la valoració dels tres dies del Casal Jove d’estiu va ser molt positiva, tant des de l’organització com des dels/les joves què hi van participar, ja que és important remarcar el fet de què ens trobem en una comarca petita i és bo que la gent jove es conegui i es relacioni. L’institut és una etapa on es troben amistats importants per tota la vida i es fa necessari intervenir per poder donar l’oportunitat, de forma igualitària, a la gent jove de la comarca.