Extraescolars amb el Teixit Associatiu – Paidos-Fundesplai (Sant Cugat del Vallès)

Projecte que consisteix en un model de gestió de les activitats extraescolars de Sant Cugat que promou la connexió entre les escoles i el teixit associatiu del municipi. L’associació Paidos, que lidera el projecte, fa el paper d’engranatge entre l’escola i les entitats: és contractada per cada AMPA per a gestionar les extraescolars del centre educatiu a partir de l’oferta d’activitats de les entitats amb les que l’associació té Conveni de col·laboració.

No es tracta, doncs, de contractar els tècnics de les entitats per a realitzar les activitats sinó facilitar que les entitats entrin a les escoles. Sota aquest model de gestió Paidos s’encarrega de l’elaboració (de manera participativa) d’un projecte per a cada escola, de la coordinació pedagògica, de l’estructura organitzativa i de la gestió operativa mentre que l’entitat del territori aporta el programa de l’activitat, la metodologia i el personal tècnic.

Quant al catàleg d’activitats es pretén oferir un ventall molt divers que trenqui amb el monopoli dels idiomes i dels esports més populars, amb la intenció que siguin un viver d’experiències més que de competició o de rendiment: dansa, activitats artístiques, atletisme, basquet, karate, futbol sala, handbol, voleibol, activitats musicals, activitats tecnològiques, etc.

Actualment el projecte dóna servei a 11 escoles (9 públiques i 2 concertades) en les que es realitzen un total de 30 activitats de 18 entitats santcugatenques i hi participen 2.196 infants. Atès que l’equitat és un dels eixos del projecte, s’ofereixen 30 places becades per evitar que les quotes suposin un factor d’exclusió.

Com a principals reptes de futur destaquen la continuïtat del servei a l’educació secundària, una major integració del temps lectiu i no lectiu, i l’increment de places becades.