Escola Puig Segalar de Viladamat-ZER Tramuntana (Viladamat)

Amb l’objectiu inicial de pal.liar la manca d’oferta d’activitats extraescolars al poble de Viladamat, l’Escola Puig Segalar va iniciar l’any 2005 un projecte per a oferir activitats de lleure per l’alumnat. Aquest projecte s’ha anat fent gran i l’escola ha esdevingut un espai de dinamització comunitària obert al municipi que acull un ampli conjunt d’activitats educatives, de lleure i culturals: extraescolars de migdia i de tarda, biblioteca oberta i activitats populars.

Fins fa 12 anys els infants del municipi de Viladamat havien de traslladar-se a altres pobles més grans per poder realitzar activitats en horari no lectiu. Davant d’aquesta mancança la direcció de l’Escola va habilitar una biblioteca escolar, oberta també als veïns/es, que aviat es va complementar amb activitats de migdia i de tarda.

D’aquesta manera, el què va néixer com un projecte d’escola ha esdevingut un projecte de municipi. Gràcies a la cooperació entre tots els agents locals (AMPA, Ajuntament, direcció de
l’escola i famílies) l’Escola Puig Segalar ha passat de ser un espai per a l’alumnat a esdevenir un espai comunitari que ofereix activitats educatives, de lleure, culturals i populars que vinculen infants, famílies i municipi:

  • Activitats de migdia: taller de cuina i activitats esportives.
  • Activitats de tarda: teatre, fusteria i grup d’esplai. Activitats gratuïtes i obertes a tots els infants del municipi.
  • Biblioteca: oberta tres tardes a la setmana a tota la comunitat.
  • Activitats culturals i populars: castanyada, caminades populars, arrossades, etc. Obertes al municipi.

El proper reptes de futur del projecte és la mancomunació dels serveis amb la resta d’escoles de la zona per tal de poder distribuir els infants entre els diversos municipis i crear grups d’edats més homogènies.