Educació 360, acció comunitària i reptes de futur

30 Novembre 2018

Comunitats_que_Eduquen
Comunitats_que_Eduquen

Jornada final de la crida Comunitats que Eduquen

Quins reptes tenen les iniciatives comunitàries per contribuir més intensament a l’Educació 360? Quines condicions i polítiques de suport calen perquè les iniciatives educatives comunitàries generin més oportunitats educatives en tots els temps i espais de la vida dels infants i joves? Com poden els ajuntaments incrementar els beneficis i l’impacte dels projectes educatius comunitaris? Com poden les entitats socials avançar en la millora de la connectivitat i col·laboració amb els centres educatius del territori? Amb quines estratègies? Pot la innovació social ajudar a que els projectes educatius comunitaris siguin més efectius per combatre les desigualtats educatives? I per tenir major impacte?

Per respondre aquestes qüestions, el proper 30 de novembre se celebrarà la Jornada final del projecte Comunitats que Eduquen a l’Espai 88 del carrer Pamplona 88 de Barcelona. Pots seguir-la en directe, inscrivint-te a l’streaming i també via Twitter amb el hashtag #comunitatsqueeduquen.

La crida de Comunitats que Eduquen ha tingut com a objectiu oferir als impulsors d’iniciatives comunitàries el suport i les eines necessàries perquè els seus projectes impactin més intensament en la millora de les oportunitats educatives en tots els aprenentatges, temps i espais de la vida dels infants i joves.

Contingut de la Jornada

Durant la jornada, les entitats i centres educatius participants a la crida compartiran experiències i aprenentatges del seu procés de reflexió sobre com repensar els projectes comunitaris perquè ofereixin més i millors oportunitats educatives per a tothom?

A la primera part de l’acte comptarem amb Joan Cuevas, cap de projectes de la Fundació Jaume Bofill, que parlarà sobre quins desafiaments tenen les iniciatives comunitàries a l’hora de transformar l’educació i contribuir a la igualtat d’oportunitats.

Posteriorment,  a la taula “Acció comunitària: innovació i polítiques de suport” es debatrà sobre les polítiques de suport i mesures necessàries per maximitzar les oportunitats educatives dels projectes educatius comunitaris. Hi participaran Jordi Plana, gerent dels Serveis Educatius de la Diputació de Barcelona, Sònia Fuertes, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Raül Manzano, mestre i membre de la Federació de Moviments de la Federació de Moviments Pedagògics i Miquel de Paladella, cofundador i director d’UpSocial.

Els protagonistes

Durant tota la jornada, els assistents tindran l’oportunitat de conèixer als veritables protagonistes de la crida; els 30 projectes seleccionats a la crida. Els impulsos d’aquestes iniciatives han participat d’un procés de capacitació i mentoria amb la voluntat d’orientar els seus projectes cap una perspectiva d’Educació360, educació a temps complet.

A la trobada, es farà públic el projecte guanyador de la crida #ComunitatsqueEduquen, així com els tres finalistes.

El paper del tercer sector en la construcció de l’Educació 360

Carles Barba, director de l’Aliança Educació 360, tancarà la jornada posant en valor el lideratge de les entitats del tercer sector en les einiciatives comunitàries i l’aprenentatge col.lectiu que s’ha produït en els darrers mesos per tal d’incoporar amb més força els vectors de l’Educació 360. En aquest sentit emplaçarà a les entitats a prendre un major protagonisme en les dinàmiques municipals compromeses amb l’Educació 360 i a fer-ho visible a la jornada anual de l’Aliança Educació 360 del proper 30 de genr de 2019.

Programa de la jornada

  Construïm l’educació comunitària del futur

 

Data: 30/11/18

Lloc: Espai 88. C/ Carrer de Pamplona, 88, 08018 Barcelona.  www.espacio88.com/

Hora Proposta Observacions
10.00

10.10

Els reptes de l’educació comunitària RAFAEL HOMET. Diputat delegat d’Educació, Diputació de Barcelona
10.10

10.40

Ponència:

Com millorem les iniciatives comunitaris perquè multipliquin les oportunitats educatives? Potencialitats i obstacles

1.   JOAN CUEVAS. Cap de projectes de la Fundació Jaume Bofill.
10.40

11.30

Taula rodona:

Com garantim que els projectes comunitaris avancin cap a l’equitat educativa?  Estratègies i propostes

1.       JORDI PLANA. Gerent Serveis Educatius de la Diputació de Barcelona.

 

2.       SÒNIA FUERTES. Presidenta Entitats catalanes d’Acció Social (ECAS).

 

3.   RAÜL MANZANO. Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (FMRP).

 

4.       MIQUEL DE PALADELLA. Cofundador i director UpSocial 

11.30

12.15

Compartim i connectem aprenentatges i solucions Els pòsters permeten visualitzar els elements clau dels projectes reformulats i els aprenentatges desenvolupats en el procés de capacitació de la crida.

 

Cafè i pastes Durant l’activitat s’oferirà cafè i pastes als assistents.
12.15

12.45

Entrega de premis Lliurament  dels 4 premis als projectes finalistes a càrrec de Carles Barba, un representant de la Diputació de Barcelona;  un representant  de la Federació de moviments de Renovació Pedagògica i un representant de la Fundació Jaume Bofill.

 

12.45

13.00

El paper del tercer sector en l’Educació 360 CARLES BARBA, Director de l’aliança Educació 360