Ajuntaments de Barcelona, Tarragona i Menorca es formen en Educació 360

08 Juny 2019

Formació_Tarragona_Educació360
Formació_Tarragona_Educació360

Els fonaments, eixos i estratègies de l’Educació 360 han estat presents els darrers mesos en diverses formacions adreçades a professionals de l’àmbit de l’educació de la demarcació de Barcelona, Tarragona i de Menorca. L’objectiu és realitzar aquestes formacions a nous territoris, en un futur proper.

Com podem detectar i mapejar els recursos educatius del dins i fora escola de la nostra comunitat? Com podem establir objectius i projectes conjunts entre tots els agents educatius per impulsar l’Educació 360 en un territori? Com podem avaluar el canvi cap a aquesta mirada educativa basada en la connexió dels diferents aprenentatges?

Les formacions impulsades, des de l’Aliança Educació 360, de forma conjunta amb diverses institucions han donat resposta a aquestes i moltes d’altres preguntes. Combinant una part més teòrica amb una de dinàmica, les assistents han tingut l’oportunitat de pensar sobre els objectius i reptes dels seus municipis i projectes.

Identificar experiències en clau 360 i fomentar el treball en xarxa, objectiu de la formació a la demarcació de Tarragona

A petició de la Diputació de Tarragona, s’organitza una formació adreçada a tècnics d’administracions locals Formació_Educació360_Tarragonad’aquesta demarcació. Hi participen una trentena de tècnics de consells comarcals i ajuntaments d’una vintena de territoris diferents.

Durant les sessions organitzades, es presenta l’Aliança Educació 360 i els seus eixos, el paper que han de jugar els municipis i com aplicar la teoria del canvi. A partir d’aquí, i a través d’un treball en grup s’identifiquen necessitats i actius, en funció dels 4 eixos de l’Educació 360. El fet de comptar amb una representació molt diversa: àrees de joventut, serveis socials, cultura, educació… va enriquir el debat, dotant-lo de perspectives diferents.

 

Oferir les eines necessàries per a poder dissenyar i implementar possibles propostes d’Educació 360, objectiu de la formació de les comarques de BarcelonaFormació_Educació360_Barcelona

Després de la primera formació adreçada a tècnics municipals de les comarques barcelonines,  organitzada per la Diputació de Barcelona, s’ha dissenyat i ofertat una nova formació d’aprofundiment per a tècnics dels municipis adherits a l’Aliança.

En les 4 sessions realitzades s’ha fet una immersió sobre els 4 eixos que segueix l’Educació 360, exemplificats amb experiències concretes als territoris. La formació ha aprofundit sobre com fer aflorar necessitats i actius dels territoris; com construir una Aliança d’Educació 360 amb visió compartida i comunicar-ne el relat; com posar en marxa projectes d’èxit i com avaluar i fer el canvi irreversible, equitatiu i sostenible.

Cap a una mirada integral i comunitària de l’educació: l’Educació 360, títol del curs a la Universitat Internacional de Menorca

Formació_Educació360_MenorcaEn aquest cas, el curs s’ha adreçat a professionals de l’educació formal i no formal. Les sessions es van dissenyar per a respondre preguntes sobre com conèixer les claus de l’educació comunitària i la seva contribució a l’èxit educatiu; com comprendre els fonaments bàsics que defineixen l’educació 360 i els impactes que genera; proposar estratègies per a la posada en marxa d’iniciatives d’educació 360 des de l’Administració local, des de centres escolars i des d’entitats de base educativa; analitzar experiències reals del context educatiu dels participants des de la lògica de l’Educació 360 i bastir una proposta per a la posada en marxa d’iniciatives en clau 360.